Zakopane - Tatrzańskie skarby kulinarne z piwnym SPA w Beernarium - wycieczka kulinarna (3 dni)

Polskie Skarby Kulinarne – podróżowanie to nie tylko zwiedzanie nowych zabytków, wizyty w muzeach, czy spacery z przewodnikiem po mieście. To przede wszystkim poznawanie nowych smaków i zapachów.

 

Zapraszamy na wycieczkę w okolice Zakopanego, która łączy ze sobą wszystkie te elementy. Wędrując szlakiem restauracji, karczm i barów, zabierzemy Was do świata, góralskich oscypków, sycącej kwaśnicy, śliwowicy i chrupiących moskoli, w towarzystwie niepowtarzalnych postaci: Jana Wnuka czy Adama Gąsienicy.

 

Dzień 1

Wyjazd z ustalonego miejsca w godzinach porannych. Wizyta w Izbie Regionalnej w MURZASICHLU. Prelekcje prowadzone przez Adama Gąsienicę odbywają się w tradycyjnej góralskiej chałupie, której wystrój stanowią autentyczne zbiory sztuki podhalańskiej. Opowieści o pierwszych osadnikach, zwyczajach pasterskich, legendach zbójnickich, muzyce i stroju przeplatane są prezentacją instrumentów oraz humorem góralskim typowym dla Pana Adama. Ilustrację do opowieści stanowią bogate zbiory rzemiosła artystycznego, pasterskich sprzętów użytkowych, strojów oraz instrumentów regionalnych. Po prelekcji przejazd do Beernarium – czyli piwnego Spa, znajdującego się w centrum ZAKOPANEGO na Krupówkach. Największą atrakcją Spa, będzie kąpiel piwna lub winna. Zapewne żaden z uczestników nie odmówi wizyty w Saunie Infrared, relaksu na słomie, czy degustacji piw (1l/os.) lub win (250 ml/os.) W doskonałych nastrojach, z odżywioną i nawilżoną skórą udamy się do ośrodka i będziemy kontynuować integrację. Zakwaterowanie, obiadokolacja i nocleg.

 

Dzień 2

Śniadanie. Wycieczka z przewodnikiem tatrzańskim do Doliny Kościeliskiej. Trasa jest łatwa i biegnie przez kilka malowniczych polan tatrzańskich. Po drodze uczestnicy będą mieli okazję zobaczyć piękną Bramę Kantaka, „zbójnicką” kapliczkę, a także Lodowe Źródło stanowiące jedną z osobliwości przyrodniczych Doliny Kościeliskiej - woda w źródle ma ledwie 4 stopnie i wypływa trzema strumieniami w różne strony - w tym, pozornie, w górę doliny, a więc jakby wbrew naturze. Przez kolejne polany dojdziemy do Schroniska „Ornak” na Małej Polanie Orczańskiej (1108 m.n.p.m.). Czas na odpoczynek w schronisku i powrót do miasta tą samą drogą. Po górskim spacerze przystanek w najstarszej karczmie Zakopanego – „U wnuka”, należącej początkowo do Jana Wnuka, który wżenił się w ród Krzeptowskich. W późniejszym czasie urzędował w tym miejscu ówczesny wójt zakopiański Józef Gąsienica – Sieczka, który serwując gościom zupę, wsadzał do niej kciuka... Na pytanie czemu tak robi odpowiadał - „dla sprawdzenia, czy zupa aby ciepła”. Czas na degustację tradycyjnych dań kuchni góralskiej. Karczma może pochwalić się najlepszą w Zakopanem, kwaśnicą podaną z grulami i wędzonym żeberkiem oraz moskolami, czyli ziemniaczanymi placuszkami wypiekanymi na blasze. A wszystkie te przysmaki przyrządzane są jak za dawnych lat. Dla odważnych (tych dorosłych), specjalność restauracji - "Siekierka U Wnuka", czyli mocny alkohol serwowany na gorąco. Powrót do ośrodka. Obiadokolacja. Nocleg.

 

Dzień 3

Śniadanie. Wykwaterowanie. Zwiedzanie ZAKOPANEGO – stolicy Tatr, gdzie nie brak restauracji, barów, knajpek, karczm serwujących typową regionalną kuchnię. Spacer najstarszą ulicą Zakopanego - ul. Kościeliską, przy której stoją zabytkowe domy góralskie i niezliczona ilość kramów, straganów z oscypkami, czyli góralskim przysmakiem, serwowanym na zimno i na ciepło. Przejście do zabytkowego kościółka na Krupówkach oraz na  Cmentarz Zasłużonych na Pęksowym Brzyzku, najstarszą miejscową nekropolię, na której spoczywa wiele znanych postaci ze świata literatury i sztuki jak Kazimierz Przerwa Tetmajer, Kornel Makuszyński, Sabała czy Stanisław Witkiewicz. Po spacerze, zapraszamy na spotkanie z wcześniej już wspomnianym tradycyjnym góralskim przysmakiem do Muzeum Oscypka. W muzeum dowiemy się skąd pasterze wzięli się pod Tatrami, co to jest kosor, ferula czy pucenie. Każdy uczestnik będzie mógł poczuć się jak prawdziwy Juhas i pod okiem czujnego Bacy, zrobić swojego własnego Oscypka. Czas wolny na najsłynniejszym deptaku zakopiańskim - Krupówkach. Następnie wyjazd w drogę powrotną i zakończenie wycieczki.

 

Cena zawiera

- transport przejazd autokarem

- zakwaterowanie 2 noclegi w ośrodku w okolicy Zakopanego

- wyżywienie 2 śniadania, 2 obiadokolacje

- opiekę pilota podczas trwania całej wycieczki

- prelekcję Adama Gąsienicy

- obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

- obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Pomocowy

 

Cena nie zawiera

- biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, przewodnika górskiego, wizyty w Beernarium - 145 PLN

 

Dla osób niekorzystających z wizyty w Beernarium, czas wolny na Krupówkach.

 

W ofercie wykorzystano zdjęcia:

https://fotopolska.travel.pl

Zapytaj o powyższą ofertę!

Dodaj do ulubionych
Słowa kluczowe: Wycieczki, objazdowe, Polska, Zakopane, Tatry, Spa, Beernarium, Zwiedzanie, Autokar, HB,
Numer oferty: 2944/3