Wycieczki objazdowe
Pielgrzymki
Rejsy wycieczkowe
Dla Agenta
Szlakiem Browarów - zwiedzanie - wycieczka kulinarna (2 dni)
„Kaj się piwo waży, tam się mile gwarzy”, głosi stara maksyma… Podążając szlakiem browarów śląskich sprawdzimy prawdziwość tego powiedzenia. Zajrzymy do zabrzańskiej kopalni, która oprócz niesamowitych wrażeń związanych ze zwiedzaniem proponuje kufelek złotego trunku w podziemnym pubie. Słynne browary Tyskie i Żywiec pokażą tajniki produkcji piwa oraz przedstawią historię trunku sięgającą aż średniowiecza! Do tego piękne górskie widoki Beskidu Śląskiego, niesamowita panorama gór rozciągająca się ze szczytu Czantorii i pobyt w urokliwym Ustroniu to gwarancja udanego weekendu.
Dzień 1
Wyjazd zgodnie z rozkładem jazdy. Przejazd do Zabrza, do kopalni GUIDO. Czekają na turystów dwa świetnie zachowane poziomy wydobywcze. Podczas zwiedzania poznany historię górnictwa, zobaczymy przepiękną podziemną kaplicę św. Barbary oraz poznamy proces wydobycia węgla od dawnych czasów po dzień dzisiejszy. Zwiedzanie Kopalni Guido kończy się w najgłębiej położonym pubie w Europie! Hala Pomp oferuje specjalność zakładu, czyli piwo „Guido” - wyśmienite, warzone przez lokalny browar z Gliwic. Kolejno przejazd do Tychów do Tyskiego Browarium. Podczas zwiedzania, wraz z przewodnikiem, wybierzemy się w podróż “od ziorka do piwa” i poznany tajniki produkcji tego złotego trunku. Po zwiedzaniu przejazd do hotelu w Ustroniu, zakwaterowanie, obiadokolacja, czas wolny, odpoczynek i nocleg.
Dzień 2
Śniadanie, wykwaterowanie z ośrodka. Spacer po Ustroniu, wjazd kolejką linową na Czantorię skąd roztacza się piękna panorama Ustronia i Beskidu Śląskiego, a przy dobrej widoczności zobaczyć można Tatry i Małą Fatrę. Kolejno przejazd do Chlebowej Chaty na spotkanie z okruchem tradycji. Przypomnimy jak życie wyglądało 50 - 100 lat temu, poznamy drogę chleba "od ziarenka do bochenka", proces wyrobu masła i sera i ciekawostki z życia pszczół. Nie zabraknie też degustacji własnoręcznie zrobionych podpłomyków ze smalcem, masłem, miodem i kawą zbożową - wszystko domowej roboty. Posileni swojskim jadłem przejedziemy do Żywca na zwiedzanie Muzeum i Browaru Żywiec. Muzeum zostało otwarte w jego najstarszej, historycznej części. Jest to największa i najbardziej nowoczesna placówka tego typu w Polsce. Jego goście poznają tu aktywnie historię żywieckiego browaru i jego współczesność. Na koniec wszyscy wezmą udział w degustacji żywieckiego piwa. Po zwiedzaniu wyjazd w drogę powrotną. Powrót w późnych godzinach wieczornych i zakończenie wycieczki.
Cena zawiera
- transport przejazd komfortowym autokarem (WC, DVD, klimatyzacja)
- zakwaterowanie 1 nocleg w domu wypoczynkowym/pensjonacie w Ustroniu (pokoje 2-osobowe z łazienkami)
- wyżywienie 1 śniadanie, 1 obiadokolacja
- opiekę pilota na całej trasie wycieczki
- obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny
- obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Pomocowy
Cena nie zawiera
- biletów wstępu do zwiedzanych obiektów i opłaty za przewodników lokalnych (kopalnia Guido, Browar w Tychach, wyciąg góra-dół na Czantorię, Chlebowa Chata, Muzeum i Browar Żywiec) - dopłata ok. 140 PLN / os.
Dopłaty i zniżki
- dopłata do pokoju 1-osobowego - 60 PLN